Εκδήλωση – Αναδρομή στο ποδόσφαιρο των Κυκλάδων (Φωτο)

Μια εκπληκτική εκδήλωση έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο θέατρο Απόλλων με διοργανώτρια της ΕΠΣ Κυκλάδων επ΄ ευκαιρία του ποδοσφαιρικού τουρνουά των μικτών ομάδων Κ14 και Κ18 τον Ποδοσφαιρικών Ενώσεων Λέσβου, Σάμου , Χίου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και πολλοί που προσήλθαν δεν βρήκαν θέση και αποχώρησαν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καταπληκτικό μονόλογο του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεσύπρη. Ο Συριανός καλλιτέχνης ενσάρκωσε τον Γεώργιο Σουρή και έκανε μια ιστορική αναδρομή στην  δημιουργία της Ερμούπολης και στα κατοπινά χρόνια,  με την ίδρυση των εργοστασίων την ανέγερση των νεοκλασικών κτιρίων και ιδιαίτερα του Δημαρχείου  και την γενικότερη άνθηση της πόλης και του νησιού και κατέληξε στην ταχεία εξάπλωση του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Σύρο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Στη συνέχεια τρεις ομιλητές, ο Παναγιώτης Κουλουμπής , Ο Γιάννης Σιγάλας και η Κωνσταντίνα Κοσμά αναφέρθηκαν στο ιστορικό της εμφάνισης  του ποδοσφαίρου στις Κυκλάδες, της διοργάνωσης ανεπίσημων πρωταθλημάτων και στην ανάγκη ίδρυσης της Ένωσης ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων κάτι που υλοποιήθηκε το 1980 από τους Φώτη Πύργο, Κίκιλη Λευτέρη Κουζούπη Γιάννη, Λεονταρίτη Ευάγγελο και άλλους  Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από σπάνιο φωτογραφικό υλικό που συγκίνησε και εντυπωσίασε  τους παλαιότερους που τους ξύπνησαν μνήμες και ξάφνιασε τους νεώτερους που είδαν τις δυσκολίες που υπήρχαν (υπάρχουν βέβαια και σήμερα), τις ανύπαρκτες υποδομές και τις τεράστια αλλαγή σε γήπεδα, μπάλες και εμφανίσεις.

Στην  εκδήλωση προσήλθαν ο Γεν Γραμματέας Αθλητισμού  Ιούλιος Συναδινός που βρίσκεται στη Σύρο, ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός , ο εντεταλμένος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης, εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών και άλλοι πολλοί. Το σημαντικότερο όμως είναι η θερμή παρουσία των αποστολών όλων των νησιών. Για πρώτη ίσως φορά το θέατρο Απόλλων «γέμισε» από τόσα παιδιά.

Ακολούθησαν βραβεύσεις στους εκπροσώπους των Ενώσεων και σε και σημαντικούς χορηγούς που βοηθούν την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα των Κυκλάδων αλλά και του Αιγαίου γενικότερα.

Συγκινητική η βράβευση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Μανώλη Ζαράνη (Γίγαντας) που όσο μπόι του έλλειπε,  τόσο ξεχείλιζε η ποδοσφαιρική του τέχνη.

Άλεξ Γεωργαντάς
Απόφοιτος της σχολής ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Αθλητικής Δημοσιογραφίας. Υπηρετώντας την ιστορικότερη εφημερίδα της Ελλάδας, την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, αλλά και της SPORTIME, στα της Αθήνας, η στροφή στον Κυκλαδίτικο Αθλητισμό, ήταν από τις σημαντικότερες αλλά και σπουδαιότερες επαγγελματικές αποφάσεις, στον χώρο αυτό.